Eli paljonko papan lahjoittama 70-lukulainen kylpytakin helma voi tuottaa rahallista hyötyä jälkipolville 2000-luvulla. Toim. huom. Laskelma on yksinkertaistettu, muuten aiheen parissa olisi vierähtänyt mukavasti loppuviikko.

1595252.jpg

Tykkään pyykinpesusta, varsinkin märistä pyykeistä. Niiden äärellä mieli lepää, usein myös ajatus lentää.
Tein Elmalle kerran ruman mutta ah, niin käytännöllisen ja mukavan vaipan 1,5€ materiaalikustannuksilla. Työlle en laskenut hintaa, jotainhan sitä on touhuttava. Hilppa peri myöhemmin vaipan ja nyt Tomppa, laskin että takana on jo 2,5 vuotta intensiivistä pyöritystä ja lakkasin ihmettelemästä miksi joustofroteessa on näpsyn kiinnityskohdissa reikiä. Pesukertoja siis kunnioitettavat 250.

Pyykkikoneen käyttö maksaa meillä (pesuaineineen) noin 0,25€ pesukerta. Koneen ostohinnan jätin huomioimatta kun käyttöikä on vielä täysi mysteeri, toivottavasti huomattavasti pitempi kuin edellisen rakkineen. Koneeseen mahtuu noin 15 vaippaa kerralla. Suuren osan vuotta kuivatus on ilmaista ulkona, joskus talvella kuivatellaan jopa rummussa joka vie sähköä vaippasatsin kuivatukseen 0,20€ arvosta. Yhtä vaipaketta kohden kustannukset ilman kuivausta 0,017€ ja rumpukuivattuna 0,03€. Tähänastisessa elämässään vaippa on kuluttanut pesuissa 4,25€-7,5€. Veikkaisin että 6€ on lähellä totuutta. Eihän se narukuivatuskaan ilmaista ole sisätiloissa.

Kustannuksia on koitunut siis jokseenkin 7,5€ näinä 250 käyttökertana. Ihan pakko on pikkuisen verrata. Edullinen kertakäyttövaippa maksaa 0,17€/kpl ja 250kpl yhteensä 42,50€. Jos jätetään tuon oman vaipan hurjat valmistuskustannukset huomioimatta ja oletetaan että jäljellä on enää käyttöarvoa, joka käyttökerrasta kilahtaa 0,15€ matkakassaan. Harmi ettei meillä ole sellaista! Taitaa mennä maitokauppaan.

1595270.jpg

No niin, matematiikankaipuu tuli taas joksikin aikaa tyydytettyä (ihan oikeasti, muuta en kouluajoista kaipaa hiukkaakaan). Oli meillä asiaakin. Elma teki eilen kaulakorun askarteluhuovan palasista ja Nalle-langasta. En saanut auttaa edes kuvauksessa. Hän halusi välttämättä tintata kaikki osat perätysten mutta itse kyllä siirtelisin noita kiekkoja hieman kauemmas toisistaan... Näytti aika kivalta ja pysyvät aloillaan kun materiaalit on sen verran karheita.

1595280.jpg