Lupasin aiemmin kertoa jotain ekopalloista, nyt luulisin että olen päässyt kutakuinkin sinuiksi näiden vihreiden ufojen kanssa. Suomessa palleroita myy ainakin Hyvinvoinnin Tavaratalo jonka sivuilla kerrotaan mukavasti myös pallojen ominaisuuksista, kannattaa lukaista jos harkitsee hankintaa.

 

3482169897_356317e668.jpg

 

Lyhyesti sanottuna pesevä vaikutus syntyy kun pallojen täytekuulista vapautuvat negatiiviset ionit nostavat veden pH-arvon yli kymmeneen ja saavat  vesimolekyylit aktiivisiksi. Pöpötkin kuolevat näin emäksisessä vedessä.

Meillä pestään keskimäärin koneellinen päivässä, 40-60 asteisella ohjelmalla. Kolmessa viikossa pallojen sisältö on selvästi hieman vajentunut ja puhdasta on tullut. Nykyaikaiset pesukoneet käyttävät hyvin vähän vettä ja ensimmäinen havaintoni oli että rumpua ei passaa tumpata kovin täyteen, jotta ufot pääsevät liikkumaan vapaasti. Ohjeissa mainittua 3/4 täyttöä kannattaa noudattaa. Mikäli mahdollista, on hyvä valita pesuohjelma jossa huuhtelut jäävät pois koska niiden vaikutus on lähinnä palloja kuluttava. Näistä kun ei irtoa varsinaisesti mitään pois huuhdottavaa ja pallot pyörivät kuitenkin koneessa koko ohjelman ajan.

Hienopyykissä ja matalilla pesulämpötiloilla tulos on ollut hämmästyttävänkin hyvä, pyykki tuoksuu raikkaalta ja on ihan oikeasti puhdasta. Yleensä ympäristöystävälliset aineet tuntuvat vaativan korkeampia lämpötiloja. Supertehopulvereihin tottuneiden puolesta en uskalla sanoa mutta muihin ekopesuaineisiin verrattuna pallot ovat mielestäni varteenotettava vaihtoehto. Rasvata-, ruoka-, veri- ja kakkatahroihin olen käyttänyt sappisaippuaa entiseen malliin. Kokeilin myös ruokasuolan lisäämistä pesutehon parantamiseksi mutta mitään mullistavaa ei tuntunut tapahtuvan. Työvaatepyykkiin lirautin aavistuksen tavallista pesuainetta lisäksi ja lopputulos oli vähintäänkin tyydyttävä.

Jäivät kyllä heti aktiivikäyttöön, hauska nähdä montako pesua oikeasti kestävät. Mukana tuli pienet täyttöpussit tankkausta varten. Veikkaan etteivät sentään ihan tuhatta kun aika usein pestään pitkillä 60 asteen ohjelmilla. Olisi mukava kuulla jonkun pehmeällä vedellä pesevän kokemuksia näistä, meillä on mahdottoman kalkkinen vesi ja ongelmia siksi melkein kaikkien pesuaineiden kanssa. Jonkunlainen kalkinpoistosysteemi on harkinnassa kunhan sopiva löytyy.

Vähän rempparyminää vielä, lauantai-illan näkymiä. Tällaiset kolmemetriset huoneet olisivat kyllä aika huiput!

 

3482172033_8b267147d3.jpg

 

3482170285_13e31dbab5.jpg

 

3482170789_9fb683e8d1.jpg

 

3482985834_c1e2a2e5bb.jpg

 

Kaikki näyttäisi olevan ihan kunnossa, mikä tuntuu kieltämättä aika uskomattomalta kun takana on 60 vuotta ilman minkäänlaista alapohjan tuuletusta. Huomenna aloitetaan rossipohjan rakentaminen. Nyt nautimme linnunlaulusta kun ikkunoissa on vain yhdet lasit.

Ostin kirpparilta perjantaina neljällä eurolla talolautaset, en oikein tykkää sinivalkoisista vaikka maisemajutut ovat minusta alkaneet tuntua hauskoilta. Ensi kertaa törmäsin näin sopivaan väriyhdistelmään. Muut ruokalautasemme ovat vihreitä ja kermanvalkoisia.

 

3482172507_958c4952c8.jpg

 

Ja poikaselle kaupasta Walmetti, oli ihan pakko. Tästä tulee varmaan perintökalleus.

 

3482987520_660a4e6dc5.jpg